Adobe InDesignDPI / PPIGrafikeren

DPI – Hvordan fungerer det egentlig?

By February 15, 2017 No Comments

DPI og PPI – Hvad er det egentlig?

DPI står for “Dots Per Inch” og betyder teknisk set hvor mange dots-per-inch der er i en printer. Snakker vi skærm, så snakker vi altså ikke DPI men PPI.

PPI betyder “Pixels Per Inch“. Hvis du nu tjekker dine Photoshop indstillinger igen, så tror jeg faktisk du bemærker det. “Resolution, Pixels/Inch”. DPI er noget vi bare slynger ud, uden at vide hvorfor eller hvor vi har det fra – de fleste fordi det siger læren på tekniske skole.

Men er det vigtigt?

Det kommer an på hvem vi snakker med – DPI bliver brugt hele tiden, hvor PPI er mere et ord der gør folk usikre på hvad de snakker om. 72 DPI = 72 PPI, kan det så ikke være lige meget? Nej, der er forskel på dots og pixels.

Det er vigtig at vide hvad tingene rigtig hedder. Cyan kalder du garanteret heller ikke aqua-blå, vel? Hvis vi snakker om fotografier – de billeder du bruger i dine publikationer, så snakker vi PPI. Hvis vi taler om print på papiret så snakker vi DPI. Pixels per inch bruges til at definere hvor mange pixels der er pr. tomme, altså opløsning på billedet. Bottom line; DPI og PPI har ikke meget med hinanden at gøre.

Hvorfor bliver billeder pixeleret?

Hvis vi antager et billede har 72 PPI at gøre med, i et mål på 200 x 1000 pixels. Du vil gerne have billedet er 300 PPI og måler 400 x 2000 pixels – så vil Photoshop, eller hvilket som helst andet program forsøge at udfylde de manglende pixels.

Faktisk gør programmet dig en kæmpe tjeneste – den er bare ikke så god til det. Du vil gerne have mere end dobbelt så meget som der eksisterer på billedet, så programmet udfylder nu alle “huller” ud med farver der passer ind. Derfor sløret/pixeleret jo mere du strækker det.

300 DPI er det eneste rigtige til tryk?

Nej. 300 DPI (eller rettere; PPI) er blevet grafikerens smart-sætning hvis de er usikre på kvaliteten. Normalvis er et rigtig godt udgangspunkt, men det er bestemt ikke det eneste rigtige. De fleste printere kan printe lagt over 300 DPI.
Og lad os nu være helt ærlige, hvis du har prøvet arbejde i den virkelige verden hvor alt ikke er stock-foto og million-dollar-virksomheder der køber sig til fotografer med styr på sagerne. Så modtager mange af os altså 2×3 cm billeder i 63 PPI som skal bruges på deres, ellers så flotte Z-fals A4 folder, zoomet ind naturligvis. Og så må vi bare få det bedste ud af det.

Det vi egentlig burde gå op i er, at det materiale vi får leveret er høj nok megapixel / opløsning. Det er nemlig også noget vores kunder kan forholde sig til. De ved godt de har et kamera der kan skyde billeder i 20 megapixels – men de har aldrig hørt om PPI før.

Skal vi bruge 72 på nettet?

Næh, det bestemmer du også selv. Der er virkelig mange hjemmeside-systemer (CMS) der styrer hvordan skaleringen af billedet bliver når man uploader dertil. Du har måske stødt på det, da du uploadede en JPG til Facebook – kvaliteten er smadret.

72 PPI er helt tilbage fra Apple’s første mac i 1980. Skærmen hertil blev lavet som 9” – 72 ppi. Dette blev lavet fordi deres printere var designet til at have 144 DPI ved udskrift. Har du mon regnet den ud? Du kan lave dit billede 1000 PPI men stadig have 1920 x 1080 pixels – det gør ingen forskel. Din skærm arbejder i pixels og tager højde for dette. (Se eksempel herunder)

Mit billede er 420 x 297 mm, 300 PPI men sløret?

Ja, kvaliteten bliver jo ikke bedre af det er 300 PPI. Det kræver også fotografen ved hvad han laver. Jeg kan lave verdens mest pixeleret billede til dig, i 22000 PPI, det er intet problem. Vi skal bruge flotte, store billeder – ikke 600 PPI pixelerede billeder.

70 PPI = Tryk på bannere, net-banner, stof-banner osv. er rigeligt
150 PPI = Tryk på plakater i noget A1 / 70×100 cm er rigeligt.
200 PPI = Tryk af flyers, kataloger o.lign. hvor billeder og tekst skal harmonere.
300+ PPI = Produkt kataloger, hvor billederne er 100% i centrum og skal sælge hele din butik.

Grafikere er ikke snobber!

Så lad være med at være smart hver gang dine kunder ikke leverer et 300 PPI foto til dig. Du er grafikeren, du skal rådgive, give en god oplevelse og få det bedste ud af det. For 75 kr. kan du måske finde et stock photo, og så er alle lykkelige.

Med 10 års erfaring hos et trykkeri kan jeg bekræfte overfor dig, at 150 PPI er super fint til print der skal ses 20-30 cm væk. Du kan ikke se forskellen. Lad være med forklare din kunde at bilederne skal være i min. “300 DPI” medmindre du sidder og laver et design katalog for smykker, hvor du har direkte kontakt med marketings afdelingen. Tømrer Per og Søn Aps er ligeglad med dine “DPI”, få nu bare hans visitkort færdig!

Når du sidder og designer i InDesign el.lign. så placerer du billederne ind, men tager du da højde for hvordan du skalere dem? Sidder du i Photoshop og skalere billeder om til 300 PPI, korrekt størrelse inden du går igang i InDesign? Hvis ja, så har jeg stor respekt for dig! Well done, good job!

Min hel klare overbevisning er dog, at grafikeren sidder og placerer billederne, skalere og flytte dem rundt så det giver mening og ser bedst ud. Lige så snart du skalere dit billede op eller ned, så ændre PPI’en sig. Det kan du faktisk holde øje med – og det er et fantastisk værktøj.

Følg din PPI

Indesign > Window > Info, her kan du se hvad din egentlig PPI er og hvad din effektive PPI er, altså den billedet har efter du har rodet rundt med det. Mit billede er leveret i 300 PPI, men jeg har skaleret det ned – så det ender med at blive 789 PPI .. daaaamn this is like heave right?! hehe

Det jeg prøver at fortælle her, er blot; Lad være med at gå så højt op i PPI / DPI når du sidder og designer. Sørg for at få alt dit materiale fra kunden, i så høj en opløsning som muligt.

Håber det hjalp dig på vej, eller gjorde din hverdag nemmere – ellers stik mig en besked så finder vi ud af det sammen 😉

72 dpi foto

72 PPI

1000 dpi foto

1000 PPI

Kan du se kvalitets forskel på de to fotos? Billedet til venstre har 72 ppi og billedet til højre har 1000 ppi. Der er ingen forskel. Gem dem gerne og tjek selv i Photoshop.

Leave a Reply