BlogKreativitetTutorials

Hvordan laver man en trykklar PDF?

By January 7, 2017 No Comments

Marks and Bleeds gør arbejdet for dig!

Du har måske fået besked fra din print- eller trykleverandør om at bruge Marks and Bleeds (Skæremærker og plads til beskæring) altså en trykklar PDF. Men hvorfor?

Når din tryksag er færdig skal den skæres til. En tryksag køres som regel på et ark hvor der kan være mere end en tryksag af gangen. Dette gøres for at spare tid. Det betyder også at efterbehandleren skal skære din tryksag til efterfølgende.

Derfor er det uhyre vigtigt du laver din tryksag rigtig, inden du sender den til tryk. Marks and Bleeds betyder egentlig skæremærker og plads til beskæring. Mange tror det kan løses ved at gøre dokumentet større, men det er altså ikke nødvendigt.

I InDesign er der en funktion under export af PDF, hvor du blot kan fortælle hvordan du gerne vil have din PDF. Under Export af din PDF i Indesign finder ud punktet “Marks and Bleeds”. Sæt den til 3 mm og check Crop Marks af. Det burde være nok.

Du kan altid gemme dine indstillinger som PDF Preset, så du ikke behøver huske det hver gang du laver en PDF til tryk.

marks-bleeds-indesign
Crop marks (skære mærker)
Offset fortæller hvor langt der skal være fra skæremærket og ned til selve tryksagen.
Bleed (plads til beskæring) sætter jeg normalt til 3mm, det er de fleste trykkerier tilfreds med.
Skære mærker (Marks)
Bleed, alt det mørke røde er udenfor dokumentet og vil blive skåret væk
Det image du vil have trykt.

Trykklar, sådan!

I Indesign, kan du når du opretter et dokument sætte bleed allerede. Så får du en fantastisk indikation om hvor du skal placere din grafik og hvor langt ud det skal gøres.

På billedet til her har jeg prøvet at illustrere det simpelt med 2 forskellige farver for at vise hvad der bliver og hvad der bliver skåret væk.

Rigtig god arbejdslyst!

Den hurtige

  • File > Export > PDF
  • Marks And Bleeds
  • Sæt bleed på 3 mm
  • Check Crop marks
  • Export as PDF

Leave a Reply